Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

hacı küçük camii
hacı küçük camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

ahlat selçuklu mezarlığı
ahlat selçuklu mezarlığı

            

Önceki Fotoğraf:
ahlat selçuklu mezarlığı

 
 Sonraki Fotoğraf:
ahlat selçuklu mezarlığı


ahlat selçuklu mezarlığı
Açıklama: Orta Asya’da önemli bir mezar geleneğine sahip olan Türkler, bu geleneği Anadolu’daki ilk yerleşim merkezleri Ahlat’a da taşımışlar. 11. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasında şekillenen Ahlat Selçuklu Mezarlığı, İslam dünyasının en büyük kabristanıdır. Ahlatşahlar, Eyyubiler ve İlhanlılar dönemine ait yaklaşık 8 bin mezarın kapladığı 200 dönümlük alan; birbirine eğilmiş ya da sırt vermiş binlerce heybetli mezar taşıyla doludur. Her biri 3-4 metre boyundaki bu muhteşem abideler, Anadolu’nun tapuları niteliğindedir.
Yükseklikleri ve üzerlerindeki işçilikleriyle göz alıcı bir görünüme sahip mezar taşlarının ilk örnekleri Büyük Selçuklular dönemindendir. Yekpare taştan bir sanduka ile baş ve ayak ucuna dikilen şahidelerden oluşur. Üzerlerindeki Selçuklu sanatında görülen bitkisel ve geometrik motifler, kandiller ve lotusların yanı sıra Gazan Han döneminde Müslüman olan İlhanlılar’ın ejder başlıkları; aydınlık, sonsuzluk ve yaradana ulaşmayı ifade ediyor.
Ahlat’taki mezarlıklarda yaklaşık bin civarında şahideli mezar dışında, her biri birer sanat şaheseri olan, prizmatik sandukalar, çatma lahitler ve Anadolu’nun başka hiçbir yerinde görülmeyen akıt denilen oda şeklinde aile mezarları bulunur. Genel olarak toprak altında inşa edilen akıtlar, kümbetlerin cenazelik katının karşılığı olarak yapılmış tek veya iç içe iki üç odadan oluşur. Bu akıtların büyük bölümü, Birinci Dünya Savaşı sırasında bölgeyi işgal eden Ruslar tarafından tahrip edilmiş.
Her biri diğerinden farklı olan mezarlar, yontulabilen yumuşak Ahlat taşından yapılmış. Kırmızıya kaçan rengiyle Ahlat taşı, ince grenli ve dayanıklıdır. Yağmur suyu ve güneş altında kaldıkça sertleşir. Ne yazık ki bu mezar taşlarının bir kısmı kırılmış, bir kısmı zorlu iklim şartlarından dolayı zarar görmüş. Bir çoğu da depremler sonrasında yıkılmış ve toprak altında kalmış. Uzun zaman önce başlatılan ve halen devam eden kazı çalışmalarıyla bu abidelerin hepsinin ortaya çıkarılması, kalın yosun tabakasıyla kaplı olan taşların da temizlenmesi amaçlanıyor. (30/ 08/ 2014)
Kelimeler:  
Tarih: 26.03.2015 15:31
Görüntülenme: 657
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 138.6 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

IPTC Info
Byline: MustafaCambaz
Telif Notları:

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D600
Pozlama Süresi: 1/320
Buşluk Verisi: F/9
ISO hızı: 100
Oluşturma Tarihi: 30.08.2014 12:07:02
Merkez Uzunluğu: 55mm

Powered by DNAsoft