Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

edirne üç şerefeli camii
edirne üç şerefeli camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

imrahor camii- yedikule
imrahor camii- yedikule

            

Önceki Fotoğraf:
mirahor camii- yedikule

 
 

imrahor camii- yedikule
Açıklama: İstanbul’un ilk büyük dînî yapısıdır. Yani Ayasofya’dan daha eskidir. Yedikule’deki yapının aslı, 461’de inşa edilen Studios Manastırı’nın kilisesiymiş. Kara surlarının hemen içinde yer alan bu kilise, döneminde çok önemliymiş. Bizans imparatorları şehre girerken buraya uğrayıp dua ederlermiş. Kilisenin keşişleri de gece gündüz ayin yaptıkları için “uykusuzlar” anlamına gelen “akometoi” olarak adlandırılırmış.
Bizans devrinin bu önemli yapısı, Sultan 2. Beyazıt dönemi mirahurlarından (Saray atlarına bakan görevli) İlyas Bey tarafından 1470 yılında camiye çevrilmiş. Yanına da bir tekke yapılmış. 1782 yangınında hasar gören cami, 1804 yılında Sultan 3. Selim’in hazinedar ustalarından Nazperver Usta tarafından tamir ettirilmiş. 1820 yılında da Mimarbaşı Mehmet Rasim tarafından tekrar onarılmış. 1894 depreminde hasar görmüş ve çürüyen çatısı 1909’da çökünce yapı harabe haline gelmiş. Bir asırdan beri de aynı vaziyette duruyor.
Bizans döneminde önemli bir yazma ve süsleme merkezi olan yapı, Osmanlı döneminde de önemli hattatların yetiştiği bir mekân olmuş. Yani kuruluşundan harabe hale gelişine kadar 1450 yıl boyunca hem ibadethane hem de sanat merkezi olmuş. Ne yazık ki günümüzde bir takım oyunlar ve bazı hesaplar yüzünden bu yapıya zulüm ediliyor.
İçerideki tekke, cami yıkılana kadar hatta Prof. Dr. Semavi Eyice’den dinlediğime göre, yıkıldıktan sonra da hizmet vermiş. Tekkenin son şeyhi, buranın son cemaat yerini kapatarak cami haline getirmiş. Şeyh ölene kadar cami olarak hizmet vermiş. Daha sonra tabii ki burası da çökmüş.
Geniş bir bahçesi ve bu bahçe içerisinde şadırvan ve kabirler mevcut.
Kültür Bakanlığı tarafından etrafında bazı düzenlemeler yapıldı. Duvarlarla çevrilip kapısına kilit vuruldu. Tamir edilip ibadete açmak yerine, müze haline getirme çalışmaları var…
Müze haline getirme çalışmaları olduğu için bir türlü tamir edilip ibadete açılamıyor.
İstanbul’un en eski mabedi yaklaşık yüz yıldır dört duvar halinde duruyor. (06/ 04/ 2013)
Kelimeler:  
Tarih: 09.04.2013 00:18
Görüntülenme: 2158
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 137.3 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/250
Buşluk Verisi: F/8
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 06.04.2013 12:06:13
Merkez Uzunluğu: 30mm

Powered by DNAsoft