Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

yenikapı mevlevihanesi
yenikapı mevlevihanesi
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

kılıç ali paşa camii
kılıç ali paşa camii

            

Önceki Fotoğraf:
kılıç ali paşa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
kılıç ali paşa camii


kılıç ali paşa camii
Açıklama: Mimar Sinan’ın son önemli eserlerinden olan Kılıç Ali Paşa Camii, rahmetli Mimar Turgut Cansever’in deyimiyle, Tophane sahilinde denize doğru ilerleyiş ifadesi taşıyacak şekilde iki yarım bir merkezî kubbeyle örtülmüş.
Ayasofya’nın mimari sine çok benzediği için Kılıç Ali Paşa Camii için minyatür Ayasofya tanımlaması yapılır. Ancak Turgut Cansever, bu camiyi Ayasofya’nın bir tekrarı gibi görmenin büyük bir yanılgı olduğunu söyler ve farklılıkları şöyle açıklar: "Kılıç Ali Paşa Camii’nin iki yan cephedeki kadınlar mahfeliyle iki büyük kemeri taşıyan ve kadınlar mahfeli döşemesine basan sütünları, Ayasofya’daki gibi düşey satıh üzerinde değildir. Bu üst kemer dizisinin alt kemer dizisine göre dışa doğru itilmiş olması, alt kemer dizisinin zemin üzerindeki kadınlar mahfeli döşeme seviyesini belirlemesine imkan vermektedir. Öte yandan zemin seviyesindeki her kemere, üst seviyede iki kemer isabet edecek şekilde ve sıkı bir düzenle daha narin sütunların yerleştirilmesi, kadınlar mahfeline narinlik ve daha fazla korunmuşluk ifadesi kazandırırken, zemin seviyesinin iki yana ve dışa doğru enlemesine açılma ifadesini de güçlendirmektedir.
… Plânların yüzeysel incelemesinden edinilen ilk intiba, merkezî kubbenin mihrap aksında iki yarım kubbeyle desteklenerek, yapının Ayasofya gibi ileriye doğru uzunlamasına geliştirildiği şeklinde oluşabilir. Ancak binaya girildiğinde hemen farkedildiği üzere, destek ayakları içine yerleştirilmiş kemerlerin ve yan cephelerde zemin kat pencereleri üzerinde kadınlar mahfelinin üç büyük kemerinin birbirine dik farklı iki istikamette kullanılması suretiyle yapıya kazandırılan zengin Osmanlı üslûp özellikleri, sanatkârâne başarının ötesinde bu yapıyı, Sinan’ın eliyle Süleymaniye’de yeni bir hüviyet kazanmış bulunan Ayasofya yapı örtüsünü ana hatlarıyla muhafaza ederek, yeni bir yerin verilerini değerlendirerek, putlaştırma, tekrar etme yanlışına düşülmemiş yeni bir mimarî çözümün örneği haline getirmiştir."
Cami, 2010- 2011 yıllarında restore edildi. (08/ 04/ 2012)
Kelimeler:  
Tarih: 14.04.2012 10:57
Görüntülenme: 1812
İndirilme: 2
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 91.5 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/200
Buşluk Verisi: F/7.1
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 08.04.2012 18:04:38
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft