Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

onsekiz sekbanlar mezarlığı
onsekiz sekbanlar mezarlığı
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

hatuniye tekkesi mescidi/ ahmet dede mescidi- eyüp
hatuniye tekkesi mescidi/ ahmet dede mescidi- eyüp

            

   Sonraki Fotoğraf:
hatuniye tekkesi- eyüp


hatuniye tekkesi mescidi/ ahmet dede mescidi- eyüp
Açıklama: Eyüp Mezarlığı arkasında, Gümüşdere Sokağı’nda yer alan Hatuniye Tekkesi çok özel bir mekândır. Kurtuluş Savaşı sırasında stratejik bir işlevi üstlenmiş. Silah deposu olarak kullanılmış. İkinci önemli özelliğiyse belki de dünyadaki ilk kadın sığınma evlerinden olması. 18. asrın başlarında kurulan tekke, 19. yüzyıl sonlarına kadar çaresiz kadınlara bir sığınak olarak hizmet vermiş. Çeşitli sebeplerle biçare kalan kadınlar buraya sığınmış ve ilgi alanlarına göre çeşitli zenaatlar öğrenerek kimseye muhtaç kalmadan geçimlerini sağlamış. 100 cıvarında kadını barındıran tekke bu nedenle Karılar Dergâhı olarak da biliniyor.
Tekke, Milli Mücadele yıllarında büyük hizmet ve fedakârlıklara da sahne olmuş. O yıllarda ıssız bir yer olduğu için silah deposu olarak kullanılmış. Farklı yerlerdeki silah depolarından kaçırılan silahlar; İstanbul’da bu işi idare eden Mim Mim Grubu’nun şeyh, mürit, imam ve öğretmen üyeleri tarafından tabutlar içine yerleştirilerek, bir cenaze taşır gibi buraya getirilir, tekke bitişiğindeki camide saklanırmış. Silahları kamufle etme işi de bitişikteki imaretten sağlanan zahirelerle yapılırmış. Zamanı gelince de başka bir yere nakledilir, Bostan iskelesinden kayık ve motorlara yüklenir, İnebolu’ya götürülürmüş.
300 yıl önce bir kadın sığınma evi olarak hizmet veren, Kurtuluş Savaşı’nda da stratejik bir işlevi üstlenen bu özel mekân bakımsızlıktan yıllarca (50 yıl) harabe halde kaldı. Haziresindeki mezarların altı, tarihi eser düşmanı defineciler tarafından delik deşik edildi. Nihayet 2005 yılında başlatılan projelendirme çalışmaları sonuç verdi ve tekke, yanındaki camiyle birlikte aslına uygun olarak yeniden inşa edildi.
Geniş ve meyilli bir arazi üzerine kurulan mescit Ahmet Dede Mescidi olarak da biliniyor.
Fotoğrafı çektiğim tarihte restorasyon çalışmaları tamamlanmış ancak dergâh ve cami henüz hizmete açılmamıştı. (28/ 09/ 2010)
Kelimeler:  
Tarih: 24.11.2010 22:18
Görüntülenme: 1973
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 131.3 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/320
Buşluk Verisi: F/9
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 28.09.2010 17:08:40
Merkez Uzunluğu: 11.5mm

Powered by DNAsoft