Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

edirne dar'ül hadis camii
edirne dar'ül hadis camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

gümülcine eski camii
gümülcine eski camii

            

Önceki Fotoğraf:
gümülcine eski camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
gümülcine eski camii


gümülcine eski camii
Açıklama: (Fotoğraf oğlum tarafından çekildi.)
Gümülcine’nin anıtsal camilerinden biri de Eski Camii’dir. Gümülcine balık hali yakınında yer alan cami, Eski Mahalle’de olduğu için bu adı almış. Oysa ki şehrin diğer büyük camisi Yeni Camii bu yapıdan 25 yıl önce yapılmış. Caminin güneyinde şehrin fatihi Gazi Evrenos Bey İmareti, kuzeyinde de yakın yıllarda yıktırılan tarihi hamam bulunuyor.
Çarşı içinde 1608- 1609 yılında inşa edilen cami, 1678 ve 1854 yıllarında onarım görmüş. 1854 yılında Sultan Abdülmecit dönemindeki onarımda Yeni Camii gibi genişletilerek bugünkü görüntüsünü almış.
Caminin tek kubbesi; İznik, Bursa, Edirne ve Amasya’daki erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri gibi kiremitle örtülmüş. Caminin haziresinde 4. Murad’ın torunu Mehmet Bey medfundur. Evliya Çelebi seyahatnamesinde caminin sağ tarafında bir sebil olduğunu yazar.
Caminin 1912 Balkan Savaşı’na kadar tek şerefeli bir minaresi varmış. Bulgarlar, bu orijinal minareyi kaidesine kadar yıkmışlar ve çan kulesi haline sokarak camiyi kiliseye çevirmişler. Gazi Evrenos Bey Camii ve İmâreti gibi bu camiyi de soymuşlar, süslemelerini tahrip etmişler. Batı tarafındaki kapı üzerinde bulunan kitabeyi yok etmişler. Doğu tarafındaki hazirede 4. Murad’ın torunu Şehzade Mehmed’e ait, üzeri kurşun kaplı kubbeli türbeyi yıkmışlar. Daha da ileri giderek mezarı kazmışlar, kemikleri toplayıp Sofya’da Bulgar Kralı Ferdinand’a göndermişler… Cami, 6 sene kilise olarak kalmış. 1919’da (Trakya’daki Fransız döneminin bitimine doğru) Trakya Yunanistan’ın hâkimiyetine geçmeden önce, o zamanki azınlık ileri gelenlerinin müracaatı üzerine Fransız Komutanı General Sharpi tarafından tekrar Türk Cemaatine geri verilmiş ve bugünkü iki şerefeli minare, eskisinin kaidesi üzerine o dönemde yükselmiş.
Balkan Savaşı’nda Bulgarların yok ettiği iç süslemeler, 90 sene sonra 2002 yılında Batı Trakya Müslüman-Türk Azınlığı’nın katkılarıyla Kütahya çinileriyle tezyin edilmiş…
Caminin dış cephesi en son 2009 yılında onarımdan geçirilmiş ve sıvanarak boyanmış. (10/ 09/ 2010)
Kelimeler:  
Tarih: 06.10.2010 23:33
Görüntülenme: 2446
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 87.7 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

IPTC Info
Başlık:

EXIF Info
Yapım: SONY
Model: HDR-XR550E
Pozlama Süresi: 1/150
Buşluk Verisi: F/3.4
Oluşturma Tarihi: 10.09.2010 16:26:20
Merkez Uzunluğu: 3.8mm

Powered by DNAsoft