Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

gülnuş emetullah sultan çeşmesi- perşembe pazarı
gülnuş emetullah sultan çeşmesi- perşembe pazarı
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

büyükçekmece köprüsü- kanuni sultan süleyman köprüsü
büyükçekmece köprüsü- kanuni sultan süleyman köprüsü

            

Önceki Fotoğraf:
büyükçekmece köprüsü- kanuni sultan süleyman köprüsü

 
 Sonraki Fotoğraf:
büyükçekmece köprüsü- kanuni sultan süleyman köprüsü


büyükçekmece köprüsü- kanuni sultan süleyman köprüsü
Açıklama: Büyükçekmece ya da diğer adıyla Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü… İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan köprü… Mimar Sinan’ın başyapıtlarından biri… Marmara Denizi ile Büyükçekmece Gölü arasındaki geçit üzerine kurulan köprünün yapımına Kanunî Sultan Süleyman Zigetvar Seferi’ne çıkarken (1566) başlanmış. Kanunî’nin ölümünden sonra 2. Selim köprünün tamamlanmasını emretmiş. Koca Sinan bir yılda köprüyü tamamlamış ve ilk defa Zigetvar Seferi dönüşünde kullanılmış. Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden biri olan köprü, aynı zamanda Koca Sinan’ın en çok sevdiği eserleri arasında yer alıyor. Büyük Mimar bunu Tezkiretü’l- Bünyan adlı eserinde kendisi söylüyor. Belki de bu nedenle üstüne imzasını attığı tek eseri olarak biliniyor. Sinan’ın Süleymaniye’de bulunan türbesindeki mezar taşında yazan şu bir dize de bu köprüye olan özel bağını açıklıyor: “…Çekmece’ye bir yüksek kemer çekti ki gökyüzünde Samanyolu gibi asılı duran…”
Göl üzerinde bir gerdanlık gibi duran Büyükçekmece Köprüsü, 635.57 metre uzunluğunda. Denizle göl arasında dört küçük adacığın alçak yüzeyleri üzerinde birleşen ve adacıklar arasında yükselen üç büyük ve bir küçük kısımdan oluşuyor. Yani birbirine bağlı 4 ayrı köprü, muazzam eseri oluşturuyor. Üç büyük bölüm 7’şer, küçük birimse 5 sivri kemer tarafından taşınıyor. Alçalıp yükselmesiyle deniz dalgalarına benzeyen köprü, karşılıklı ilerleyen iki kervanın geçebileceği şekilde yapılmış. 7.17 metre genişliğinde…
Mimar Sinan, hatıralarından oluşan ve arkadaşı Sâi Mustafa Çelebi tarafından kaleme alınan Tezkiretü’l- Bünyan’da, kemerlerini gökkuşağına benzettiği köprüyü şöyle tarif ediyor:
Bu eşsiz köprüyü gören hayret eder
Bir güzel baş ki kaşları yaya benzer
Ayağı toprağın altına uzanır
Kemerlerin kilit taşı doruğa tırmanır
Her kemeri sütunsuz gökyüzüne döndü
Ve deniz içinde “nûn” harfine benzedi
Köprünün hikâyesiyse yine Koca Sinan’ın kendi anlatımıyla, özetle şöyle:
Bir gün İstanbul’un çevresinde gezintiye çıkan Kanuni Sultan Süleyman’ın yolu Büyükçekmece’ye düşer. Geçitten gemilerle geçmekte olan halkın çektiği eziyet ve sıkıntıya şahit olur. Roma döneminden kalan köprünün denizin dalgalarıyla harap olup yıkıldığını bildiği için, yine aynı yerde bir köprü kurulmasını ister ve bu iş için Mimar Sinan’ı görevlendirir. Sinan’dan, eski köprünün hangi yolla yapıldığını ve neden harap olduğunu araştırıp kendisine sunmasını da ister.
Koca Sinan araştırma ve incelemelerini tamamlayarak köprünün yıkılma sebebini şöyle açıklar: Köprünün yapımında, para sarfında tasarrufta bulunulmuştur. Köprü denizden uzağa çekilerek, kenardaki batağa kurulmuş, bu yüzden de temeli dayanamayarak yıkılmıştır. Deniz kenarının mesafesi uzundur ancak hem sığ hem de sağlam olduğu için büyük mimar köprüyü buraya kurmaya karar verir.
İnşaat başlar, köprünün her ayağına su tutmak için kalyon gibi sandukalar oturtulur. Deniz suları tulumbalar ve büyük tulumlarla boşaltılır. Sağlam sütunlardan oluşan iki- üç insan boyundaki kazıklar temellere çakılır. Üzerlerine de arşın taşları, sağlam demir kenetlerle kenetlenip aralarına kurşun akıtılarak tek parça haline getirilir. Mimar Sinan’ın deyimiyle “felek yapısı gibi köprü, zamanının ilgi çeken eseri olurken”, cihan padişahı da mimarını takdir ederek Zigetvar Seferi’ne çıkar. Ne yazık ki geriye dönemez çünkü çok yaşlanmıştır ve Zigetvar Kalesi tam alınmaya yakınken Hak’kın rahmetine kavuşur.
Babasının yerine tahta oturan Sultan 2. Selim, Zigetvar’a giderken gördüğü köprünün tamamlanması için çaba ve özen gösterilmesini ister. Dönüşünde de biten köprünün üzerinden geçer. Böylece, Süleyman Köprüsü’nü Sultan Selim tamamlamış olur. (04/ 04/ 2010)
Kelimeler:  
Tarih: 13.04.2010 01:22
Görüntülenme: 1181
İndirilme: 1
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 85.4 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/350.00035000035
Buşluk Verisi: F/10
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 04.04.2010 16:28:00
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft