Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

nusretiye camii
nusretiye camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler

            

Önceki Fotoğraf:
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler

 
 Sonraki Fotoğraf:
hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler


hırka-i saadet dairesi- mukaddes emanetler
Açıklama: Has Oda’dan Arzhane’ye açılan bölüm önünde, Sancak-ı Şerif’in muhafaza edildiği gümüş sandık yer alıyor.

Hazreti Peygamber’in aziz yadigârı zamanla yıpranıp adeta toz haline geldiği için, yeşil atlastan torba içinde bu sandıkta muhafaza ediliyor.

Ukab adı verilen siyah renkli Sancak-ı Şerif, Hz. Aişe’ye ait yünlü bir örtüden kare şeklinde yapılmış. Gazalarda bu sancak peygamberimiz tarafından ashaptan belli kişilere teslim edilirdi. Hz. Muhammed’in vefatından sonra sırayla dört halifenin emanetinde olarak savaşlarda ordunun önünde taşındı. Daha sonra Emevi ve Abbasilere intikal etti. Mısır’ın Yavuz tarafından fethinin ardından da Osmanlılar’a geçti.

Hazreti Peygamber’in yadigârı olan sancak, Osmanlılar’da; Sancak-ı Şerif, Alem-i Nebevî, Alem-i Şerif, Livâ-i Saadet, Liva-i Şerif, Liva-i Nebevî isimleriyle anılırdı.

Sancak-ı Şerif’in Osmanlı padişahları ve padişahların bulunmadığı seferlerde de sadrazamla birlikte sefere gönderilmesi âdet oldu. Sancakla ilk sefere giden hükümdar 3. Mehmet’ti. 1596 senesindeki Eğri Seferi’ne Hırka-i Saadet’le birlikte Sancak-ı Şerif de götürülmüştü.

Gümüş sandık içinde muhafaza edilen Ukab, zamanla yıpranarak dağılmaya yüz tutunca, Osmanlılar tarafından yeşil atlastan üç yeni sancak yaptırıldı. Bu sancakların içine Resûlüllah’ın yadigârı olan Ukab’dan parçalar dikildi.

Ordunun sefere çıkmasından 40 gün kadar önce Sancak-ı Şerif’in sandığından çıkarılıp gönderine takılması kanundu. Sancağın çıkarılacağı gün Fetih Sûresi okunurdu. Has Oda’dan alaya kadar uğurlanması veya sefer dönüşü karşılanmasında büyük merasimler düzenlenirdi. Bu merasimler İstanbul halkı için de özel bir öneme sahipti. Halk, Sancak-ı Şerif-i görebilmek için Ayasofya önünden Davutpaşa Kışlası’na kadar bütün yolları doldururdu.

Sancak-ı Şerif, sadece harplerde değil, ihtilallerde ve önemli olaylarda da çıkardı. 2. Mahmut, halkı yeniçerilere karşı Sancak-ı Şerif altında toplanmaya davet etmişti. Sancağın son çıkışıysa 1. Dünya Harbi sırasında oldu. (28/ 04/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 20.03.2010 10:54
Görüntülenme: 3927
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 77.2 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/6
Buşluk Verisi: F/3.5
ISO hızı: 500
Oluşturma Tarihi: 28.04.2009 14:26:44
Merkez Uzunluğu: 45mm

Powered by DNAsoft