Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

konya şerafettin camii
konya şerafettin camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

süleymaniye camii
süleymaniye camii

            

Önceki Fotoğraf:
süleymaniye camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
made in istanbul


süleymaniye camii
Açıklama: Süleymaniye'nin temellerine giden yol... Menfez kapağı...
Mimar Sinan, geniş külliyelerinin temellerini çok farklı tasarlamıştır. Geniş kubbelerin ağırlığını bütün zemine yaymak, dolayısıyla depremde çatlamaları önlemek, ve eğer kayarsa, topyekün eserin kaymasını sağlamak üzere büyük komplekslerde, bildiğimiz temel sistemini kullanmamış, tonoz galerilerden oluşan ve içi sularla dolu sarnıçlar üzerine külliyeleri oturtmuştur. Süleymaniye’nin statik ve temel dizaynı, gemi omurgası şeklindedir. Koca Sinan notlarında bunu, “Caminin temellerini gemi omurgası gibi yaptım, deprem, kasırga gelse vız gelir” şeklinde açıklar.

Gerçekten de öyle olmuştur. Şimdiye kadar yaşanan tüm depremlerde camide en ufak bir çatlama bile görülmemiştir… Süleymaniye, İstanbul’un depreme karşı en dayanıklı yapısıdır… İki yarım kubbenin desteklediği ana kubbe ile yanlardaki küçük kubbeler ve kemerlerden oluşan denge sistemi, Ayasofya modelini getirir akıllara. Ama Ayasofya'da hiçbir zaman sağlanamamış olan statik dengenin, Süleymaniye Camii'nin en başarılı özelliklerinden biri olduğunu hatırlatmakta yarar var. Süleymaniye, büyük depremler geçirmesine rağmen hiçbir zaman önemli bir hasara uğramamıştır. Oysa Ayasofya'nın kubbesinde zaman zaman çökmeler ve büyük çatlamalar olmuş, kubbeye destek de yine Sinan'dan gelmiştir…

Süleymaniye Camii temelleri, içinde rahatça yürünebilecek bir ızgara sistemi halindedir. Temellerdeki yollardan Süleymaniye’nin bütün müştemilâtına su taksim eden haznelerine gidildiği gibi, cami tabanının orta kısımlarında bu yollar üzerine ahşap kapaklı menfezler açılarak, bir tür “klimatizasyon” sağlanmıştır. Günümüzde ne yazık ki bunların bir kısmı iptal edilmiş, mevcutların üstü de burada görüldüğü gibi taş kapaklarla örtülmüş vaziyettedir. Temellerde taş kısmın altında ahşap ızgaralarla takviye edilmiş 70- 80 santimetre kalınlığındaki horasan, bütün temel sistemlerini dolaşır. Bu temel şekliyle binanın depreme dayanıklılığı sağlanmıştır… (12/ 09/ 2005)
Kelimeler:  
Tarih: 25.10.2007 23:28
Görüntülenme: 3148
İndirilme: 6
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 102.0 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

Powered by DNAsoft