Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

malkara gazi ömer bey camii
malkara gazi ömer bey camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

süleymaniye camii
süleymaniye camii

            

Önceki Fotoğraf:
süleymaniye camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
süleymaniye camii


süleymaniye camii
Açıklama: Şadırvan avlusunun, matematik mimarisiyle dikkat çeken taç kapısı... Portalin iki yanında, üç katta da iki pencereli birer oda bulunuyor.

Süleymaniye’de, minarelerin görünen silueti kaide üstünden aleme kadardır. Kubbeye yakın minarelerinde görünen siluetlerin mesafeleri, ebced hesabına göre, “Muhammed” isminin karşılığı olan 92 arşındır. Avlunun köşelerinde yer alan minarelerdeki bu ölçü ise, “Allah” lafzının karşılığı olan 66’dır…
Koca Sinan, eserlerini anlattığı Tezkiretü’l Bünyan’da; "Ben aşikâr yerlerde ebced hesabı ile Yüce Allah’ın adını zikrettim, sol arka köşede de kendi imzamı attım” notunu düşerek bu işareti vermektedir.
Süleymaniye Külliye’sinde kullanılan bütün açı ve uzunluklar ebced hesabı ile anlamlıdır. Bu muhteşem eserde, sıradan ya da başka bir deyişle “anlamsız” hiç bir açı veya uzunluk yoktur...
Süleymaniye Külliyesi’yle ilgili kapsamlı çalışmalar yürüten “Süleymaniye Topluluğu” adlı bir grup, araştırmalarında bunu çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Grup üyeleri, Süleymaniye Külliyesi’nde, Amerikan Isıtma Soğutma ve Hava Şartlandırma Mühendisleri Birliği ile birlikte, tarihi mekânlarda klima konusunda bir projeyi tatbik etmek için işe başladıklarında, bütün bu detayları görürler.
Külliyedeki mesafe ve açıları ölçen araştırmacılar, tüm mesafelerin ebced hesabı ile "Allah" isminin katları olduğunu gözlemlerler... İncelemeler esnasında; geometrinin tarif edilmediği o devirde, geometrik kalıpların son derece anlamlı şekillerde kullanıldığı görülür. Açı toplamlarıyla, yükseklik ve uzunluklar birbirine orantılandığında, mutlak soğuk noktası sıfır kelvin, “pi” sayısı, 1.6 altın oran gibi bilinen katsayılar, tam derece olarak dünya ekseninin eğim açısı olan 23 sayısı, logaritmadaki “e” sayısı gibi o zamanın şartlarında pek alışılmadık katsayıların sıklıkla kullanıldığını gören araştırmacılar, bunlardan yola çıkarak, cami tasarımında ısı, manyetik alanlar, radyasyon ve tüm diğer değişik şekil ve haldeki enerjilerin birbirlerine dönüştürülerek dengelemesi için hesaplamalar yapıldığı sonucuna varırlar. Hatta külliyenin adeta bir canlı gibi tüm dış etkenlere karşı korunma refleksleri veya koruyucu enerji küreleri ile donatıldığını tespit ederler... Gene bu tespitlere göre, enerji kürelerinin tamamı bir noktada kesişmektedir ve bu nokta tam "is odası"na isabet etmektedir…
Bugünün teknolojisi, is odasındaki tabii hava akımını ve şadırvandaki doğal kule etkisini hayranlıkla izlemekte, bu teknoloji Batı üniversitelerinde doktora seviyelerinde ders olarak işlenmektedir… (05/ 10/ 2007)
Kelimeler:  
Tarih: 25.10.2007 17:33
Görüntülenme: 3032
İndirilme: 8
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 64.8 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

Powered by DNAsoft