Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

kayış mustafa ağa çeşmesi
kayış mustafa ağa çeşmesi
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

şakirin camii
şakirin camii

            

Önceki Fotoğraf:
şakirin camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
şakirin camii


şakirin camii
Açıklama: Üsküdar’da, Karacaahmet Mezarlığı girişindeki bu caminin önünden, inşaat halindeyken de ibadete açıldıktan sonra da defalarca geçtim ancak bir türlü içeriye girmek içimden gelmedi. Oğlumun, ısrarları ve yeni camilere karşı hep önyargılı davrandığım noktasındaki suçlamaları sonucunda ziyaret etmeye karar verdim.
Fotoğrafları siteye yüklemezden önce de cami hakkında yazılıp çizilenlere, yapılan tartışmalara göz attım. Türkiye’nin ünlü mimarları tarafından yapılan sert eleştirileri okudum. Kimileri camiyi ibadet mekânından ziyade şıkırtılı bir gazinoya benzetirken, kimileri “Buraya cami demek bile günah”demiş. İlginç olan, caminin mimarı Hüsrev Tayla da bu eleştirilere katılmış. Caminin mimarisinden ziyade, Zeynep Fadıllıoğlu’ndan dolayı iç dekorasyonunun öne çıkarılmasından rahatsız olan Tayla, "Gereksiz ve etkisiz düzenlemelerle benim mimarimi bozmuşlar” demiş. İyi de etmiş. Çünkü bu yapıda iç dekorasyondan çok, kaplumbağa sırtı diye tabir edilen ve yapımı oldukça zor olan kubbenin konuşulması gerekliydi…
Cami gazinoya, akvaryuma veya lunaparka benzetilir mi? Evet, benzetilir. İçeri girdiğinizde ibadet mekânının ciddiyetine yakışmayan bir görüntüyle karşılaşırsanız, o yapıyı gazinoya da benzetirsiniz, kahveye de… Meselâ ben Ortaköy Camii ve Aksaray’daki Pertevniyal Valide Sultan Camii’nin içine girip geriye döndüğümde, cami mahfili görmem. Duvarlardaki tezyinat ve loca görünümündeki bölmeler bana düğün salonlarını hatırlatır…
Bir mimar, Beşiktaş’taki Sinan Paşa Camii’nde 2003 yılında yapılan yanlış restorasyon sonucunda, cafcaflı renkler ve değişik motifler kullanılarak caminin lunaparka çevrildiğini söylemişti. Sitedeki Sinan Paşa Camii klasörüne bakarsanız, mimarın ne kadar haklı olduğunu görebilirsiniz.
Yani eleştirileri yapanlar, yapıda manevi bir hava sezemedikleri, cami ruhu göremedikleri için bu benzetmeleri yapmaktadır ve haklıdır.
Bazılarının Sosyete Camii olarak adlandırdıkları cami ibadete açıldığında, “Şakirin Camii’ni gördün mü?” diye soranlara, “Yanından geçerken minarelerini görüyorum ve o iki minare oraya gitmememi söylüyor” diye cevap veriyordum.
Camiyle ilgili eleştirilerde Prof. Doğan Kuban, “Minareler unutulmuş ve sonradan eklenmiş gibi” diyor.
Aklın yolu bir… Sıradan bir cami fotoğrafçısıyla, konusunda uzman bir mimarı aynı güzergâhta buluşturur… (18/ 10/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 09.11.2009 16:21
Görüntülenme: 1236
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 67.1 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/160
Buşluk Verisi: F/6.3
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 18.10.2009 17:40:51
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft