Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

seyidnizam caddesi çeşmesi- zeytinburnu
seyidnizam caddesi çeşmesi- zeytinburnu
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

cevri kalfa camii
cevri kalfa camii

            

Önceki Fotoğraf:
cevri kalfa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
cevri kalfa camii


cevri kalfa camii
Açıklama: Cevri Kalfa Camii, Üküdar'da Bağlarbaşı’na giden Nuhkuyusu Caddesi’nin solunda kurulu. İkinci Mahmud’un canını kurtararak, bir bakıma Osmanlı tarihinin akışını değiştiren Cevri Kalfa’nın anısına inşa edilmiş.
Nuhkuyusu adıyla da anılan cami, 1884 senesinde kapsamlı tamir görmüş. Cami, Zeynep Kamil Hastanesi Sitesi’nin içinde kalmış. Son halife Abdülmecit’in eşi Mihriban Hanım’ın kabri bu caminin haziresindedir.
Cevri Kalfa’nın, 2. Mahmud’un hayatını nasıl kurtardığının hikayesi ise oldukça ilginçtir. Zaman’dan Ahmet Doğru’nun yazdıklarına kısaca göz atalım: Alemdar Mustafa Paşa, 28 Temmuz 1808’de 15 bin askeriyle sarayı bastığında devletin başında 2. Mustafa bulunuyordu ve bu makama ihtilalle gelmişti. Tahttan indirilen 3. Selim ise haremdeki odasında hapisti. Alemdar’ın gelişiyle eski padişahın tahta çıkarılacağını tahmin eden 2. Mustafa, Sultan Selim’le kardeşi Şehzade Mahmud’un katlini emretti. Katiller, Sultan Selim’in üzerine hücum ettiğinde, zarif ruhlu padişah, elindeki ‘ney’le karşı koymaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Bu sırada Anber ve Hafız İsa ağalar, 23 yaşındaki genç şehzadeyi merdivenden üst kata çıkardı. Silahlı adamlar, peşlerinden yetişmek üzereydi ki, umulmadık bir şey oldu. Haremin gediklilerinden Cevrî Kalfa, hamam külhanından kaptığı bir tas dolusu külle merdivenin başını tuttu; gözü dönmüş adamların üstüne avuç avuç serpmeye başladı. Anber ve İsa ağalara da talimatını verdi: “Damdan kaçırın, damdan.” Aşağıdakiler gözlerini ovuştururken, Şehzade Mahmud, sarayın kubbelerine çıkmıştı bile. Haremden Kuşhane’nin damına geçen şehzade, kuşaklarla birbirine bağlanan iki merdivenle Enderun avlusuna indirildi. Çıplak ayaklarına acele ile koğuşuna kaçan Enderunlulardan birinin kapı önünde bıraktığı pabuçlar geçirildi. III. Selim’in Arz Odası önünde yatan cesedinin yanına götürüldü. Yardıma koşmak üzere kapıyı kırdıran Alemdar da sâbık padişahın ancak soğuk yüzüne yetişebilmişti. İleriden gelen şehzadeye bakıp Rumeli şivesiyle sordu: “A be bu çucuk da kimdir?” Sultan Mahmud-ı Adlî, tahta bu olayla cülûs etti. Ve hayatının kurtulmasına, dahası ikbaline sebep olan kahraman kadını unutmadı. Hazinedarbaşılığına getirdi. Amel defteri kapanmasın diye Divanyolu’nda sıbyan mektebi, Üsküdar’da cami yaptırdı.
Kelimeler:  
Tarih: 29.10.2009 15:13
Görüntülenme: 3737
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 91.1 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

Powered by DNAsoft