Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

akgöl
akgöl
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

osman gazi türbesi
osman gazi türbesi

            

Önceki Fotoğraf:
osman gazi türbesi

 
 Sonraki Fotoğraf:
osman gazi türbesi


osman gazi türbesi
Açıklama: Bursa, Tophane'de, oğlu Orhan Gazi Türbesi’yle yan yanadır. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi, vasiyeti üzerine Osmanlı kaynaklarında “Gümüşlü Kümbet” olarak anılan, Bizans dönemine ait Saint Elias Manastırı üzerine inşa edilen bu türbeye defnedilmiş. Ancak bu defin Bursa’nın fethinden sonra gerçekleşmiş. Çünkü Osman Gazi, çok istediği Bursa’yı fethedemeden vefat etmişti. Bursa’nın fethi de oğlu Orhan Gazi’ye nasip olmuştu. Fetihten önce vefat edince, geçici olarak Söğüt’e babasının yanına defnedilmiş. 1326’da fetih gerçekleşince de vasiyeti gereği naaşı Bursa’ya, şimdiki yerine taşınmış.
Daha sonra Orhan Gazi’nin de defnedildiği türbe, 1801 yılındaki yangında hasar görmüş, 1855 yılınaki depremde tamamen yıkılmış. Yıkılan bu yapı yerine Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında bugünkü türbeler yaptırılmış.
Sekizgen plânlı türbeyi, sekizgen kasnağa oturan bir kubbe örtüyor. Duvarlar ve kubbe kalem işleriyle bezeli.
Türbenin ortasında Osman Gazi’nin her tarafı sedef kakmalı parmaklıklarla çevrili sandukası yer alıyor. Sandukanın üzeri sırma işlemeli bir kadifeyle örtülü.
Türbe içinde ayrıca Osman Gazi’nin oğlu Alâaddin Bey, kızının oğlu İbrahim Bey, 1. Murad’ın oğlu Savcı Bey, Orhan Gazi’nin eşi Aspurça Hatun ve oğlu İbrahim’le adları bilinmeyen on iki sanduka bulunuyor.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey, Kayı beylerinden Ertuğrul Gazi’nin oğludur.
1258 yılında Söğüt’te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi’nin vefatından sonra beyliğin başına getirildi.
Cesareti ve kahramanlığı yüzünden kendisine “Kara Osman Bey” lâkabı takılmıştı.
1299 yılında yeni bir devletin temellerini atıp teşkilatlandıran Osman Gazi, iyi yönetimi, ileri görüşlülüğü, duruma göre sakin oluşu, yüksek yeteneği, rakiplerine kendini sevdirmesi, mücadelesinde plânlı hareket eden, sabırlı ve hoş görülü olmasıyla diğer oymakları da yönetimi altına aldı.
Aşiretin ileri gelenlerinden Ömer Bey'in kızı Malhun Hatun’la evlendi ve bu evlilikten ilerde Osmanlı Devleti'nin başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi doğdu.
Daha sonra Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun’la evlendi. Bu evlilikten de oğlu Alâaddin Ali Bey doğdu.
Babası Ertuğrul Gazi'den 4 bin 800 kilometrekare olarak devraldığı toprakları oğluna 16 bin kilometrekare olarak devretti.
Fethettiği yerlerin idareleri ve İslamlaştırılmaları için gerekli teşkilatları kurdu.
İlk vergi onun döneminde alındı.
Anadolu'da kurulup, 600 yıllık bir tarih diliminde ve üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, 1326'da Bursa'da Nikris hastalığından öldü.
Vefat ettiğinde geriye sadece bir at, bir at zırhı, bir çift çizme, birkaç tane sancak, bir kılıç, üç koyun sürüsü, tuzluk ve kaşıklık bırakmıştı.
Tarihçi Gibbons, Osman Bey hakkında şunları söylemiş: “Şüphesiz ki Osman Bey padişah oğlu değildir. Hayatında ancak küçük bir malikhaneye sahip olmuştur. Osman Bey 'in hükümeti seneden seneye büyümüştür. Devletin büyümesi özellikle onun devamına ve geleceğinin büyüklüğüne olan önemden ileri geliyordu bu da devleti kuran adamın büyüklüğünü gösterir.”
Fransız yazar Lamartin ise Osman Bey hakkında şunları söylemiş: “Osman bey yavaş yavaş ilerledi fakat hiçbir zaman geri dönmedi. Büyük devletlerin kurucularının özelliklere sahipti.” (15/ 08/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 09.10.2009 19:22
Görüntülenme: 6831
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 133.5 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/160
Buşluk Verisi: F/6.3
ISO hızı: 250
Oluşturma Tarihi: 15.08.2009 10:36:40
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft