Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

ortaköy camii
ortaköy camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

molla fenari isa camii
molla fenari isa camii

            

Önceki Fotoğraf:
molla fenari isa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
molla fenari isa camii


molla fenari isa camii
Açıklama: Kilise Camii olarak da bilinen Molla Fenarî İsa Camii, Fatih’te Vatan Caddesi ile Halıcılar Caddesi’nin birleştiği köşede yer alıyor. Birbirine bitişik olarak iki kiliseyle bir mezar şapelinden meydana gelen yapı, bir Bizans eseridir ve aslı Lips Manastırı’dır. 907 yılında ölen Konstantinos Lips tarafından manastırın kilisesi olarak yaptırılıp Hz. Meryem’e ithaf edilmiş.
1261 yılındaysa 8.Mikhael’in karısı Theodora, burasını ailesinin mezar kilisesi yapmış ve güney kısmına da ikinci kiliseyi inşa ettirmiş.
Yapı, Fetihten sonra Fatih’in oğlu Sultan 2. Beyazıt’ın saltanatının ilk yıllarında Ni'mel- ceyşten (Fethe katılan ‘güzel asker’) Molla Fenârî Alâaddin Ali Efendi tarafından camiye çevrilmiş. Manastır da zâviye olarak kullanılmış.
1633'te yanan cami, Sultan 4. Murad'ın sadrazamı Bayram Paşa tarafından tamir ettirilmiş ve minber koydurulmuş. 17. asır sonlarında caminin bir kanadı ve manastır hücreleri, Şeyh İsa el- Mahvî tarafından Halvetî tekkesi olarak tahsis edilmiş. Camideki “İsa” adı da buradan geliyor.
Çeşitli zamanlarda tamirler gören cami, 1918'deki Fatih- Cibali yangınında zarar görmüş, uzun yıllar harap bir vaziyette kalmış. Malûm dönemde (İnönü devri) inanılmaz şeylere sahne olmuş. Bir ara mezbahane olarak kullanılmış. Bu arada 1943 yılında minaresi de sebepsiz yere yıkılmış. Nihayet 1958’den sonra yapılan ciddi bir restorasyonla ihya edilmiş, minaresi de tekrar aslına uygun yapılarak 1967’de ibadete açılmış.
Gelelim caminin günümüzdeki durumuna… Bin yılı aşkın bir geçmişi olan yapı, günümüzde yeniden bakıma ve korunmaya muhtaç halde. Dışarıdan bakıldığında sapasağlam duruyor ancak içeriye girildiğinde, çatlayan ve patlayan duvarları, üst örtüden düşen irili ufaklı taş parçalarıyla insanı ürkütüyor.
Cami görevlilerinden edindiğim bilgiye göre Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü restorasyon için camiyi projelendirmiş ancak Anıtlar Yüksek Kurulu projeyi geri çevirmiş. Sebebi de yapının üç ayrı dönemde inşa edilmiş olmasıymış. Kurulun isteği, derz ve taş örneklerinin alınıp analiz edildikten sonra yeni bir projenin çıkartılmasıymış… Ramazandan önce vakıflar, belediye ve üniversiteden bir heyet gelip camide tekrar inceleme yapmış…
Yaklaşık 7-8 yıldır tarihi camilerle ilgileniyorum. Restorasyon çalışmalarına karşı özel bir ilgim var. Camilerin onarım öncesi ve sonrası durumlarını fotoğraflamayı çok severim. Tabii bu arada restorasyonun ne kadar sürdüğünü de takip ederim. Kısacası anlatmak istediğim bu sürecin çok uzun olduğudur. Yukarıdan cemaatin üzerine taşları dökülen Molla Fenari Camii, daha ne kadar dayanır bilmiyorum. Vakıfların son yıllarda çok güzel işler yaptığını artık herkes görüyor ve biliyor. İnşaallah bürokratik işler uzun sürmez de cami kısa zamanda onarılır. (02/ 10/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 07.10.2009 01:19
Görüntülenme: 1598
İndirilme: 2
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 108.4 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/20
Buşluk Verisi: F/4
ISO hızı: 320
Oluşturma Tarihi: 02.10.2009 11:21:33
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft