Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

cedid ali paşa camii- marmara ereğlisi
cedid ali paşa camii- marmara ereğlisi
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

arap camii
arap camii

            

Önceki Fotoğraf:
arap camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
arap camii


arap camii
Açıklama: Haliç’in Galata yakasındaki en büyük camidir Arap Camii... Ancak duvarlarının dibine kadar yaklaşılmadıkça fark edilemez. Çünkü, Perşembe Pazarı’ndaki hırdavatçılar arasında sıkışıp kaybolmuş vaziyettedir. Şam’daki Emeviye Camii’nin minaresini çağrıştıran ve Türk mimarisini yansıtmayan sivri külâhlı kuleye benzer minaresiyle dikkat çeker. İstanbul’da ilk ezan sesinin duyulduğu yer olduğuna inanılır. Kapılarındaki tabelalarda inşa tarihi 717 olarak görünse de, kimi kaynaklara göre 715, kimi kaynaklara göre de 718’de inşa edildiği yazılıdır.
Bu kaynaklara göre, İstanbul’u kuşatan Emevi komutanlarından Mesleme Bin Abdülmelik tarafından yaptırıldığı, daha sonra Dominiken papazları tarafından kiliseye çevrildiği, sivri külâhlı kübik çan kulesinin de o zaman eklendiği kaydedilir. Avlusunda, mihrabın solunda yer alan türbenin, camiyi yaptıran Arap komutan Mesleme Bin Abdülmelik’in makamı olduğuna inanılır.
Fakat, Mesleme zamanında Bizans’la yapılan anlaşma sonucunda inşa edilen caminin, İstanbul surları içinde olduğu gerçeği bu görüşü çürütmektedir. Aynı zamanda 1204’te Latinlerin İstanbul’a girmeleriyle, Hıristiyan olmalarına rağmen sırf Ortodoks olmaları sebebiyle kiliselerin bile yağmalandığı bir dönemde bu cami de ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla Mesleme zamanında yapılan cami günümüze gelebilmiş değildir.
Bir diğer görüşe göre, Arap Camii’nin olduğu yerde önceleri bir Bizans yapısı olan Aya Eirene adlı bir kilise vardır. Yıllar sonra Galata’nın Cenevizliler hakimiyeti sırasında aynı yere San Paolo kilisesi kurulur. İstanbul’un fethinde, fethedilen yerlerde en büyük kiliseyi cami yapma geleneği, burada da uygulanır. San Paolo, ya da Türk kaynaklarında geçtiği adıyla Mesâ Domeniko, 1475’te Fatih Sultan Mehmet tarafından Galata Camii adıyla camiye dönüştürülür. Kiliseye ait çan kulesi de, pencereli bir şerefe ve çatısına da bir külâh eklenerek minare haline getirilir.
Yapı, Arap Camii adını ise, İspanya’dan gelen Mağripli göçmenlerden sonra almıştır. 1492’de, 2. Beyazıt zamanında İspanya’da Endülüs Müslümanlarına karşı büyük bir kıyım başlayınca, Sultan 2. Beyazıt donanmasını göndererek buradaki Arapları Osmanlı hudutlarına naklettirir. Bir kısmı da bu cami çevresine yerleştirilir. Caminin adı bu sebeple Arap Camii olarak adlandırılır. (17/ 04/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 19.04.2009 23:06
Görüntülenme: 1446
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 148.7 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/250
Buşluk Verisi: F/8
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 17.04.2009 12:50:29
Merkez Uzunluğu: 10mm

Powered by DNAsoft