Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

mahmut bey camii
mahmut bey camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

iznik yeşil camii
iznik yeşil camii

            

Önceki Fotoğraf:
iznik yeşil camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
iznik yeşil camii


iznik yeşil camii
Açıklama: Osmanlı mimarisinin ilk adımları İznik’te atıldı. Buradaki ilk örneklerden biri de Nilüfer Hatun İmareti’yle aynı dönemde yapılan İznik Yeşil Camii… Nilüfer Hatun İmareti karşısında bulunan caminin yapımına 1378 yılında Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından başlanmış. Hayrettin Paşa’nın ölümü üzerine tamamlatmaksa 1391- 1392’de oğlu Ali Paşa’ya nasip olmuş. Mimarı Hacı Musa... Adını, mavi ve yeşil çini süslemeli minaresinden alan cami, erken Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından... Osmanlı mimarisinde tek kubbeli camilerin öncüsü.
Kare plânlı caminin önünde iki mermer sütunlu bir son cemaat yeri bulunuyor. Üzeri dilimli bir kubbe ve tonozlarla örtülü son cemaat yeri sütunları, birbirlerine ve duvar uzantılarına yuvarlak kemerlerle bağlanmış. Bu sütunların hemen arkasında başlıklı birer sütun daha bulunuyor. Sütunlar birbirlerine kesme taş kemerlerle bağlanmış. Bu çift sütun sisteminde muhtemelen Bizans mimarisinden esinlenilmiş. Kubbe mimarisi, portal kapı elemanları ve çini kaplı tuğla minaredeyse Selçuklu etkisi belirgin bir şekilde görülüyor. Mimar Turgut Cansever, farklı kültürlere ait sembol haline gelmiş mimarî unsurların bir arada kullanılış biçimini, Osmanlı’nın ileride oluşturacağı toplumsal mutabakatta karşıt unsurların uyumunun nasıl sağlanacağı meselesinin mimarideki yansıması olarak görüyor.
“Osmanlı sanatçıları daima ‘her şeye bakma’ tavrı içerisinde oldular. Yerleştikleri topraklarda daha evvel yeşermiş medeniyetlere ait eserleri hassasiyetle incelediler ve yeni bir mimarlık sentezi oluşturdular” diyor Turgut Cansever… Evet, bu sentezden de farklı sanat ve kültürlerin ürünü önceki yapıları aşan muazzam eserler ortaya çıkmış. Üç kıtaya yayılan azametli imparatorluğun gücünün simgesi olan Süleymaniye bile bu sentezin ürünü… Ayasofya’dan etkilenen Mimar Sinan, muhteşem eserinde Ayasofya’nın denge sistemini kurmuş. Ancak öyle bir kurmuş ki Ayasofya'da hiçbir zaman sağlanamamış olan statik denge, Süleymaniye Camii'nin en başarılı özelliklerinden biri olmuş. Ve Ayasofya’yı aşarak, statik açıdan dünyanın en sağlam binası sıfatıyla literatürlerde yerini almış.

İznik Yeşil Camii’nde tek büyük kubbenin örttüğü ana mekân, bu mekândan bir ara bölümle kısmen ayrılan girişin kemerli direkliği ve bunların arasında bağımsız şekilde duran silindirik minare, yapının ana unsurlarını oluşturuyor. Cansever, farklı amaçlara hizmet eden bu üç ana mimarî elemanın her birinin kimliklerinin belirgin bir şekilde ortaya konulması ve bir araya getiriliş biçimini de İslâm’daki “ferdiyetin yüceliği” ilkesinin Osmanlı mimarlık üslubundaki yansıması olarak görüyor.
Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçişin en tipik örneği olan Yeşil Camii, İznik’in Yunan işgali sırasında harap edilmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında onarılmış. 1956-1969 yıllarında da kapsamlı bir restorasyon görmüş. Bu onarım sırasında minarenin çinileri bütünüyle sökülmüş ve yeni baştan orijinal şekline uygun olarak yapılmış. (17/08/2008)
Kelimeler:  
Tarih: 08.11.2008 17:32
Görüntülenme: 2504
İndirilme: 5
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 122.6 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/200
Buşluk Verisi: F/7.1
ISO hızı: 160
Oluşturma Tarihi: 17.08.2008 17:56:19
Merkez Uzunluğu: 34mm

Powered by DNAsoft