Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

köprülü hemşiresi çeşmesi- kuruçeşme
köprülü hemşiresi çeşmesi- kuruçeşme
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

seyyid bilâl türbesi ve cezayirli ali paşa camii
seyyid bilâl türbesi ve cezayirli ali paşa camii

            

Önceki Fotoğraf:
seyyid bilâl türbesi ve cezayirli ali paşa camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
seyyid bilâl türbesi ve cezayirli ali paşa camii


seyyid bilâl türbesi ve cezayirli ali paşa camii
Açıklama: Seyyid Bilâl Türbesi ve Sinop Tekfuruyla Gazi Tayboğa mezarları

Sinop’un manevi bekçilerinden Seyyid İbrahim Bilâl Hazretlerinin öyküsü şöyle:
İstanbul, M.S. 675'te Ömer bin Abdülaziz tarafından kuşatıldığında Hz. Hüseyin’in torunu Seyyid Bilâl hazretleri bu kuşatmadaki gazilere yardım etmek amacıyla Orta Asya’dan gönüllü Türk savaşçıları sağlamış. Kardeşi Seyyid Ali Ekber Hazretleri de bu savaşçıların arasına katılmış. Bu gönüllü savaşçılar birliğiyle Karadeniz kıyısından İstanbul'a hareket etmiş. Hareketi sırasında kötü hava koşulları nedeniyle Sinop limanına girmek zorunda kalmış. O günün şartlarına göre vergisini ödemiş. Sinop'ta geçici olarak kalmak için bugünkü Alâaddin Camii'nin bulunduğu yerde yorgun ve hasta askerleriyle konaklayarak dinlenmeye çekilmiş. Ancak Sinop tekfuru ve askerleri onları gözleyerek izlemiş ve durumlarından kuşkulanmış. Bu kuşku üzerine tekfur ve askerleri bir gece baskını düzenlemişler.
Üstün askerlik yeteneğine sahip Türk gönüllü savaşçıları bu baskına karşı koymuşlar. Çıkan bu çatışmada sayılarının az, yorgun ve hasta olmaları gibi nedenlerle çoğu şehid olmuş. Çevresi tekfur ve tekfurun askerleriyle sarılan Seyyid Bilâl Hazretleri düşmanı yararak birliğiyle beraber bu baskından sıyrılmak istemiş. Bu sırada hükümet konağının bulunduğu semtte, Meydan kapısından şehri terk etmek üzere çarpışırken çatışmanın en şiddetli anında tekfurun bir kılıç darbesiyle başı düşmüş. Hemen düşen başını koltuğuna alarak şu anda türbesinin bulunduğu yere kadar gelmiş.
Olay o anda orada bulunanlar tarafından hayretle izlenmiş. İnanılması güç, gerçek dışı görünen bu olay karşısında dini inancı olan ahali ve tekfur, bu durumdan ürkerek şaşırmış ve korkmuş. Tekfur hemen çatışmayı durdurmuş ve böyle ulu bir kimseyi öldürdüğü için ahali ve uyruklarının gözünde saygınlığını yitireceğini anlayarak yaralı Müslüman savaşçılara iyi davranmış ve şehitlerin İslâm gelenek ve göreneklerine göre gömülmesine izin vermiş.
Şehitler arasında yer alan Seyyid İbrahim Bilâl Hazretlerinin kardeşi Seyyid Ali Ekber Hazretleri de caminin yanındaki yeşil türbede medfun. Tekfur, sebep olduğu bu acıklı olaydan son derece pişman olmuş ve "Ben bir ermiş kişiyi öldürdüm. Allah'ın beni affetmesi için Seyyid Bilâl Hazretlerinin üzerine bir çatı örtülsün ve onu görmeye gelenler beni çiğneyerek geçsin, belki o zaman affolurum" demiş ve öyle de yapılmış. Ölümünden sonra Tekfur türbenin kapısının eşiğine gömülmüş.
Solda ahşap parmaklıklarla ayrılan bölümde gömülü olan tekfurun yanındaki mezarsa Çepni Türkleri Reisi Gazi Tayboğa'ya ait. Onun hikâyesi de şöyle:

Selçuklu Türk İmparatorluğu Başkumandanı Emir Muineddin Pervane tarafından 1214 yılında fethedilen Sinop, 65 sene sonra imparatorluğun başkenti Konya’daki saltanat değişikliği nedeniyle şenlikler yapılırken, Trabzon ve Samsun’dan gemilerle gelen düşman baskınına uğrar. Asker ve halk şenlikle meşgul olduğundan gafil avlanır. Aşiretiyle birlikte şenlikler nedeniyle Sinop’ta bulunan Çepni Türkleri Reisi Gazi Tayboğa, derhal kılıç kuşanıp savaş hünerleri ve cesaretiyle düşmanı mağlup eder. Müjdeyi de Konya’ya kendisi götürür. Sultanın iltifatına nail olur, geniş bir araziyle ödüllendirilir ve başka bir arzusu olup olmadığı sorulduğunda, ‘Vefat ettiğimde Seyyid İbrahim Bilâl Hazretlerinin yanına defnedilmeme müsaade istirham ediyorum’ der. Bu dileği kabul edilir ve 3 yıl sonra 1280 yılında vefat ettiğinde buraya defnedilir. (13/07/2008)
Kelimeler:  
Tarih: 26.10.2008 17:15
Görüntülenme: 8625
İndirilme: 0
Oylama: 5.00 (2 Oy(lar))
Dosya boyutu: 105.2 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/60
Buşluk Verisi: F/4
ISO hızı: 320
Oluşturma Tarihi: 11.07.2008 18:08:05
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft