Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

izmit orhan gazi camii
izmit orhan gazi camii
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

amasya 2. beyazıt külliyesi
amasya 2. beyazıt külliyesi

            

Önceki Fotoğraf:
amasya 2. beyazıt külliyesi

 
 Sonraki Fotoğraf:
amasya 2. beyazıt külliyesi


amasya 2. beyazıt külliyesi
Açıklama: Şehzadeler kenti Amasya... Tarihi kimliğini koruyabilen nadir şehirlerimizden... 7 bin yılın üzerindeki tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuş... Doğal güzellikleri ve tarihi dokusu için dört mevsim, tekrar tekrar gidilip görülmesi gereken bir mekân... Bence diğer Anadolu şehirlerinden farklı ve önemli bir özelliği var… Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemi eserlerini hiç bir şehirde Amasya'da olduğu kadar bir arada göremezsiniz...
2. Beyazıt Külliyesi… Amasya’nın ana caddesi Ziya Paşa Bulvarı’nda, Yeşilırmak nehrinin güney kıyısında, şehzadeler şehrine vurulan en esaslı Osmanlı mührü… 15. yüzyılın son çeyreğinde yapılan, yan mekânlı (L plânlı) cami mimarisinin gelişmiş son örneği… Büyük külliyelerin sultanı 2. Beyazıt adına, Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından 1482-86 yılları arasında Mimar Şemseddin Ahmet’e yaptırılan külliye; cami, medrese, imaret türbe ve şadırvandan oluşuyor. Batıda medrese, doğuda imaret ve konukevi var. Cami, İstanbul ve Edirne’deki adaşları gibi tek şerefeli iki minareye sahip. Son cemaat yerinin iki ucunda yükselen minarelerden soldakinin gövdesi dikine yivli, sağdakinin gövdesi ise zikzak taş dekorlu. Minarelerle aynı boyda olan yaşlı çınar ağaçlarının külliyeyle yaşıt olduğu tahmin ediliyor.

Klâsik Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden biri olan caminin, 1557’de depremden yıkılan son cemaat yeri ve kubbeleri 1591’de onarılmış. 1651’deki depremde yıkılan bölümleri de 1669’da Merzifonlu İbrahim Ağa ile Ahmet Paşazade Hacı Ali Ağa tarafından onartılmış.

Kesme taştan yapılan cami, ters T plânlı. Yani Bursa tipi… Büyük bir kemerle ayrılan iki kare mekânla, doğu ve batı yanlarda üçer kubbeli yan mekânlardan oluşuyor. Orta mekânı sekizgen kasnaklar üzerine oturan iki büyük kubbe örtüyor.

Son cemaat yeri, altı yeşil mermer sütun üzerine oturan, beş sivri kemerin taşıdığı beş kubbeyle örtülü. Son cemaat yerindeki pencere üstleri mavi beyaz çini panolarla süslenmiş.
Mukarnaslı cümle kapısı üzerindeki 3 satırlık mermer kitabeyi Hattat Şeyh Hamdullah yazmış.

Avlu ortasında yer alan 12 kenarlı şadırvan, 12 sütunun taşıdığı, 12 yüzlü sivri piramit bir çatıyla örtülü. Türidizâde Hacı Ali Ağa adlı bir kişi, 1738’de halkın sıcak su ile abdest almalarını sağlamak amacıyla bu şadırvana özel bir düzenek yaptırmış ve bağının gelirini buraya vakfetmiş.
(06/07/2008)
Kelimeler:  
Tarih: 22.10.2008 19:12
Görüntülenme: 3490
İndirilme: 7
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 155.0 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/200
Buşluk Verisi: F/7.1
ISO hızı: 200
Oluşturma Tarihi: 06.07.2008 16:27:37
Merkez Uzunluğu: 10.5mm

Powered by DNAsoft