Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

topkapı sarayı- revan köşkü
topkapı sarayı- revan köşkü
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

çelebi mehmet türbesi- yeşil türbe
çelebi mehmet türbesi- yeşil türbe

            

Önceki Fotoğraf:
çelebi mehmet türbesi- yeşil türbe

 
 Sonraki Fotoğraf:
çelebi mehmet türbesi- yeşil türbe


çelebi mehmet türbesi- yeşil türbe
Açıklama: Bânisi ve aynı zamanda içinde medfun olan Sultan Çelebi Mehmet adından ziyade Yeşil Türbe olarak biliniyor. Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Sultan 1. Mehmet (Çelebi Mehmet), 1421 yılında, daha sağken Yeşil Camii ve Sultaniye Medresesi’yle birlikte bu türbeyi Hacı İvaz Paşa’ya yaptırmış. 40 gün sonra da vefat etmiş.
Bursa'nın sembolü haline gelen yapı, Osmanlı mimarisinde tüm duvarları çiniyle kaplı olan tek türbedir. Şehrin her yerinden görülebilecek bir tepede yükselen sekiz cepheli türbenin duvarlarıyla köşelerde oluşturulmuş mermer çerçeve ve kemerlerin arasında kalan kısımlar turkuaz çinilerle kaplanmış. Yeşile bakan bu çinilerinden dolayı Yeşil Türbe adıyla biliniyor. Günümüze kadar geçirmiş olduğu onarımlarda, bu çiniler büyük ölçüde tahrip olmuş, yerine yeni çiniler kaplanmış.

Günümüze ulaşan en muhteşem çinili mihraba sahip olan türbenin içi, sandukaları, duvarları, cümle kapısı ve cephe kaplamaları da İznik çiniciliğinin şaheser örneklerinden yapılmış.
Türbede Çelebi Sultan Mehmet’le oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’a ait olmak üzere toplam sekiz sanduka bulunuyor.
1647, 1769, 1864-1867, 1904 yıllarında onarılan türbenin 2005’te başlayan yeni restorasyon çalışmaları, fotoğrafı çektiğim tarihte devam ediyordu. Bu yüzden içeriden fotoğraf alamadım. İnşaallah onarım bittiğinde, Türkiye’de ortaçağın en mükemmel eseri sayılan bu türbede bol bol fotoğraf çekeceğim.
1389 yılında doğan Sultan 1. Mehmet, diğer adıyla Çelebi Mehmet, Osmanlı Devleti’nin beşinci padişahıdır. Babası Yıldırım Beyazıt, annesi Germiyanoğulları’ndan Devlet Hatun’dur. Fetret Devri’ni bitiren ve Osmanlı Devleti’ni tekrar eski gücüne kavuşturan sultan olduğundan, tarihçiler tarafından Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarak kabul edilir.
1403'de Ankara Savaşı sonucu babası Yıldırım Beyazıt, Timur'a yenik ve esir düştükten sonra Osmanlı Devleti 11 yıl süren bir Fetret Dönemi geçirdi. Bu devirde Yıldırım Bayezid'in oğulları Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmet taht savaşlarına giriştiler. Süleyman Çelebi Edirne'de, İsa Çelebi Bursa'da, Mehmed Çelebi Amasya'da, Musa Çelebi Balıkesir'de padişahlıklarını ilan ettiler. Taht mücadeleleri, Timur'un Anadolu'da kuvvetli bir devlet bırakmak istememesi ve Bizans'ın entrikalarıyla daha da arttı.
Çelebi Mehmet, Ankara savaşından sonra parçalanan Osmanlı topraklarını yeniden bir idare altında birleştirmek için fetret devrinde (1402-1413) kardeşleri Süleyman, İsa ve Musa Çelebiler’le mücadele etti. En son 1413'te Musa Çelebi'yi Vize Savaşı ve Çamurlu Derbent Savaşı'nda yenerek tek başına Osmanlı Devleti idaresini alarak Edirne’de tahta çıktı ve Fetret Devri'ni kapattı. Şehzadeler arasında 11 yıl süren bu yorucu mücadeleyi stratejik dehasıyla kazanan Çelebi Mehmet, ilk iş olarak elden çıkan toprakları tek tek geri almaya başladı. Anadolu ve Balkanlarda hâkimiyeti yeniden tesis ederek, devleti tekrar ayağa kaldırdı. Sekiz yıllık saltanatı boyunca karşılaştığı bütün zorlukları azimli ve soğukkanlı idaresiyle aştı.
32 yıllık hayatı boyunca bizzat katıldığı 24 savaşta kırk iki yara alan, ok atma ve güreş gibi harp talimlerine özel bir alâka gösteren sultan, akl-ı selim ile hareket ederek aldığı isabetli kararlarıyla da siyasi arenada başarılı oldu.
Sabırlı, vakur, iyiliksever ve çevresine daima itimat telkin eden şahsiyetiyle dikkat çeken Çelebi Mehmet, ilim adamlarına büyük saygı gösterirdi. Osmanlıların İslâmiyet’e saygılarının güzel bir nişânesi olan ‘Sürre Alayları’ geleneğini de Çelebi Mehmet başlattı.
1421’de Edirne’de bir av sırasında felç olup atından düşünce, ölüm döşeğindeyken paşalarını çağırıp; “Tez oğlum Murat’ı getirtin. Ben bu döşekten kalkamam. Murat gelmeden ölürsem fitne çıkar. Tedarik görün, ölümümü gizleyin” vasiyetinde bulundu. Ölümü, oğlu 2. Murat’ın tahta oturabilmesi için halktan ve ordudan 41 gün gizlendi. Osmanlı Padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah o oldu. Durumundan kuşkuya düşen ve ayaklanmaları güçlükle önlenen askerleri yatıştırmak için askere geçit yaptırılıp, bu sırada mumyalanmış cesedine kaftan giydirilip, başına sarık konulup pencere önüne oturtulduğu kollarının oynatıldığı rivayet edilir. Nihayet 2. Murat Bursa’ya gelip tahta çıkınca mumyalanmış naaşı Edirne’den Bursa’ya götürülerek, ölmeden 40 gün önce kendisinin yaptırdığı Yeşil Türbe’ye defnedildi. (17/ 05/ 2008)
Kelimeler:  
Tarih: 13.10.2009 00:58
Görüntülenme: 2093
İndirilme: 0
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 117.9 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/125
Buşluk Verisi: F/10
ISO hızı: 250
Oluşturma Tarihi: 17.05.2008 16:06:50
Merkez Uzunluğu: 24mm

Powered by DNAsoft