Kayıtlı kullanıcılar
Kullanıcı
Şifre

Beni hatırla


Karışık fotoğraf

küçük selimiye camii- selimiye tekkesi
küçük selimiye camii- selimiye tekkesi
Yorumlar: 0
Mustafa Cambaz

üryanizade camii
üryanizade camii

            

Önceki Fotoğraf:
üryanizade camii

 
 Sonraki Fotoğraf:
üryanizade camii


üryanizade camii
Açıklama: Kuzguncuk'ta Boğaz Köprüsü'nün ayağı altında bir biblo gibidir Üryanizade Camii. Benim en çok sevdiğim küçük ahşap camilerdendir. Denize sıfır olan 1860 tarihli caminin, 40 günde tamamlandığı söylenir. Çok nefis ahşap bir minaresi var. Küçük olmasına rağmen içi ve bahçesi çok ferah. Özellikle yaz aylarında bir akşam veya yatsı namazının hazzı bambaşkadır bu camide. Hele sabah namazının… Fonda deniz dalgalarının ve dalgaların yaladığı ahşabın çıkardığı ses, huzur içinde bir namazın ardından bahçesinde püfür püfür bir Boğaz havası ve mükemmel bir manzara…
Bir not… Cami diyorum ama aslında burası mescit. Üsküdar’daki Mihrimah Sultan, Yeni Valide, Rûmî Mehmet Paşa, Ayazma ve Şemsipaşa ile Beylerbeyi'ndeki Hamid-i Evvel camilerinin dışında, Boğaz’ın Anadolu kıyılarını süsleyen mabetlerin hepsi mescit ve hepsi de birbirinden şirin…
İkinci ve önemli not:
Eserin adı, sitede daha önce 'Üryanizade Nakkaş Baba Camii' olarak geçiyordu. Çünkü bir çok kaynakta bu isimle zikrediliyor. Ancak bu adlandırmanın yanlış olduğunu ve Nakkaş Baba'nın mescitle hiç bir ilgisinin olmadığını, mescidi yaptıran Şeyhülislam Üryanizade Ahmed Esad Efendi'nin torunu Adnan Cemil Üryani Bey'den öğrendim. Nazik bir mail iletisiyle beni uyaran ve yanlışımı düzelten Adnan Bey, bu caminin Vakıflar kayıdındaki orijinal isminin Şeyhülislam Üryanizade Ahmed Esad Efendi Mescidi şeklinde olduğunu söylüyor. Dedesinin eserine sahip çıkan Adnan Cemil Bey, üzerinde Nakkaş Baba yazan cami kapısındaki plastik levhayı da bakan ve diyanet işleri kanalıyla söktürmüş. Yerine "Üryanizade Camii" yazılı mermer levha asılmış. Ancak Adnan Bey bu mermer levhadan da rahatsız. Onu da yeniden yazdırmayı düşünüyor.
Adnan Cemil Üryani Bey gibi atasının mirasına sahip çıkanlar oldukça yapılan yanlışlar da düzelir, bu güzel eserler yok olmaktan da kurtulur. (26/ 08/ 2009)
Kelimeler:  
Tarih: 27.08.2009 00:44
Görüntülenme: 1519
İndirilme: 1
Oylama: 0.00 (0 Oy(lar))
Dosya boyutu: 99.8 KB
Ekleyen: Mustafa Cambaz

EXIF Info
Yapım: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D200
Pozlama Süresi: 1/20
Buşluk Verisi: F/4.8
ISO hızı: 250
Oluşturma Tarihi: 26.08.2009 17:22:44
Merkez Uzunluğu: 14mm

Powered by DNAsoft